Proteinrika grönsaker och baljväxter

När vi pratar om proteinrik kost tänker de flesta av oss kött, fisk och fågel.

Så behöver det inte vara.

Det finns flera vegetariska källor som ger ett bra tillskott av även protein. Baljväxter är en otroligt bra vegetarisk proteinkälla. Med enbart grönsaker däremot kan vara svårt att komma upp i det dagliga behovet, men det kan absolut vara ett bra komplement.

Kostschema online

Proteinintag från grönsaker

En varierad kost är A och O för att få i sig alla näringsämnen som behövs. När det kommer till protein är det viktigt att få i sig de åtta essentiella aminosyror som finns. Det är aminosyror som kroppen inte kan tillverka själv. Utan som vi måste få i sig via kosten som äts. Animaliska proteinkällor är fullvärdiga proteinkällor, de innehåller alltså alla essentiella aminosyror. Vegetabiliska proteinkällor däremot är inte fullvärdiga i sig.

Därför blir det viktigt att tänka brett om du vill hämta större delen av proteinintaget via grönsaker.

4 av de bästa och mest proteinrika grönsakerna

Att äta kilovis med kött eller hinkar med proteinpulver är inte ett måste för att bygga muskler och/eller bli en mer vältränad individ.

Du kan uppnå ett tillräckligt proteinintag per dag utan att äta kött.

1. Protein från sojabönor

Protein från sojabönor av hög kvalité och helt vegetabiliskt. Kokade sojabönor innehåller 28 gram protein per 100 gram. Detta motsvarar ungefär 150 gram kyckling.

Proteinrik grönsak - Sojabönor

  • 28 g protein per 100 g

Utöver att vara en högvärdig proteinkälla så är även sojabönorna en nyckel till förbättrad hälsa genom ett ökat fiberintag och en bra balans mellan makronutrienter.

2. Protein från edamamebönor

Edamebönor är omogna sojabönor som är väldigt rika på protein och fibrer. Dessa små proteinbomber har förhoppningsvis hittat sin väg till din tallrik.

edamame bönor - proteinrika grönsaker

  • 11 g protein per 100 g

3. Protein från linser

När det kommer till de olika sorterna av proteinkällor från naturen så är troligtvis linsen den stora vinnaren. Linser är även en utmärkt källa till fiber och kan hjälpa dig att hålla en god maghälsa.

linser proteinrika grönsaker

  • Röda linser 24 g protein per 100 g
  • Gröna linser 6,3 g protein per 100 g
  • Svarta linser 24 g protein per 100 g

4. Protein från gröna ärtor

Gröna ärtor innehåller en hel del fiber, 6,4 gram per 100 kalorier. Fiber gör att vi håller oss mätta längre samt hjälper magsystemet att må som bäst. Och som kanske tidigare känt, magen är den lilla hjärnan. Och en nyckel till god hälsa.

gröna ärter

  • Gröna ärtor 5,2 g protein per 100 g

Avslutningsord och tips

Att äta rätt är inte alltid helt lätt. Ofta är det små justeringar som i långa loppet gör de stora skillnaderna.

Det är dock högst indivuduellt vad någon vill få ut av sin kosthållning. Den gemensamma nämnaren bör vara god hälsa, och där är nog många överrens. Dock vill en del öka i vikt, och bygga muskler. Medans andra vill minska i fett, och behålla sin muskelmassa som redan finns. Alla dessa faktorer gör att kosten behöver se olika ut. Alltfrån fördelningen av makronutrienter (kolhydrater, fett och protein), till det totala dagsintaget av kcal.

Vi har sedan 2012 hjälpt tusentals med skräddarsydda kostplaneringar som ger resultat, efter vad varje enskild individ vill uppnå. Läs gärna mer om detta via knappen nedan.

Kostrådgivning online