Friskvårdsbidrag 2024

Använd ditt friskvårdsbidrag 2024 och investera i din hälsa. Vilket för din arbetsgivare resulterar i färre sjukskrivningar, och bättre arbetsresultat.

Din friskvårdsförmån behöver inte användas enbart när du anlitar den lokala tränaren på ditt gym. Idag är friskvårdsbidraget även godkänt för bland annat pt online med skräddarsytt tränings- och kostschema.

I denna artikel förklarar vi hur- och till vad som du kan använda ditt friskvårdsbidrag. Samt grundläggande regler och villkor kring nyttjandet av ditt friskvårdsbidrag.

Friskvårdsbidrag - Private Training Online

Vad är friskvårdsbidrag och hur fungerar det?

Friskvårdsbidraget är i sin grund en skattefri förmån som många arbetsgivare idag erbjuder sina anställda. Syftet med förmånen är att företagen i Sverige ska främja hälsostatusen bland sina anställda. Du kan använda ditt friskvårdsbidrag vid köp av hälso- och motionsrelaterade tjänster som exempelvis personlig träning. Bidraget från arbetgivaren, och skattelättnaden från staten hjälper i arbetet mot gladare, piggare och mer välmående medarbetare. Det leder även till färre sjukskrivningar och sjukdomar bland personalen.

Begreppet friskvård är ett samlingsord för aktiviteter som kan kan förebygga och förbättra din hälsa. I regel handlar det om enklare träningsformer/aktiviteter som har ett inslag av motion eller behandling. Det behöver dock inte alltid begränsas till just motion, även andra aktiviteter och tjänster som stärker din hälsa är godkända, såsom kostrådgivning och rökavvänjning. Det finns dock en gränsdragning mellan tjänster och aktiviteter med temat motion och hälsa och tjänster som kan klassas som hälso- och sjukvård. Detta innebär att exempelvis behandlingar hos naprapat, sjukgymnast eller liknande inte är godkänt att använda med ditt friskvårdsbidrag. 

Observera att ditt friskvårdsbidrag alltid är en personlig förmån, det är inte tillåtet att ge bort tjänster eller använda sitt friskvårdsbidrag med tanken att någon annan ska nyttja det än du själv.

Friskvårdsbidrag - En investering i hälsan - Private Training Online

Hur mycket/stort är friskvårdsbidraget?

Hur mycket eller hur stort som ditt friskvårdsbidrag är skiljer sig mellan olika arbetsgivare. Det är inget lagkrav att en arbetsgivare ska ge dig ett friskvårdsbidrag, även om de flesta gör det. Dock är det krav på att friskvårdsbidraget ska omfatta alla företagets anställda, det är alltså inte tillåtet att endast ge friskvårdsbidrag till en del av de anställda inom företaget.

Friskvårdsbidraget är för året 2024 begränsat till maximalt 5000 kr. Om du skulle erhålla ett friskvårdsbidrag som överstiger 5000 kr så kommer du att beskattas på hela beloppet som en förmån, medans belopp upp till 5000 kr räknas som en skattefri förmån. Du kan läsa mer om reglerna kring friskvårdsbidrag på Skatteverkets hemsida.

Köpa med friskvårdsbidraget

Köpa personlig träning och kostrådgivning med friskvårdsbidrag

Vi (Private Training Online) är godkända för friskvårdsbidrag, och vi hjälper dig att på ett enkelt sätt nyttja- och få ut så mycket som möjligt från din friskvårdsförmån. Genom våra personligt anpassade tjänster för friskvård online kan du köpa tjänster inom träning, kost och hälsa precis som vanligt och använda kvittot som underlag för ditt friskvårdsbidrag. Företag, arbetsplatser och arbetsgivare är idag ofta anslutna till en friskvårdsportal.

Vi är anslutna till alla de större portalerna, och du kan även göra ditt köp direkt via någon av portalerna. Vill du förenkla det kan du även be oss lägga upp det åt dig via portalen genom vår företagsprofil.

Är din arbetsplats inte ansluten till någon av friskvårdsportalerna? Det går även bra att redovisa kvittot från oss, vi tillgodoser allt som du behöver för att kunna få ut ditt bidrag efter att du har köpt våra tjänster.

Vad behöver jag för att kunna använda mitt friskvårdsbidrag 2024?

Om du inte gör ditt köp genom någon av friskvårdsportalerna, men ändå har ett friskvårdsbidrag att nyttja så kan vi skapa det underlag som krävs manuellt. Vi tar fram ett personligt bevis som är godkänt för användning av ditt friskvårdsbidrag och som du kan lämna in till din arbetsgivare efter slutförd betalning. Observera att innan vi kan skapa beviset på ditt friskvårdsköp så behöver din betalning vara slutförd.

Om du så snabbt som möjligt vill kunna redovisa ditt kvitto så rekommenderar vi att du väljer direktbetalning, exempelvis kortbetalning eller swish. Vilket gör att betalningsdatumet kan fastställas inom 24 timmar från vår sida.

Regler för friskvårdsförmån inom personlig träning och kostrådgivning

Personlig träning, och även personlig träning online samt kostrådgivning är berättigat för friskvårdsbidrag sedan januari 2018.

Du kan nyttja våra tjänster utan kostnad för dig privat genom friskvårdsförmånen när du köper träningsprogram, kostschema, personlig träning, kostrådgivning och när du använder vår app för att tracka din träning och kost.

Friskvårdsportaler för ditt friskvårdsbidrag

Benefits

Edenred

Wellnet

Epassi

Benify

Friskvårdsbidrag : Köpa tjänster med genom friskvårdsportaler

Hur betalar jag med Epassi?

När du ska betala via epassi så söker du efter ”Private Training Online” via epassi-portalen/appen och kan då antingen välja ett av våra färdiga paket, eller ange ett eget belopp.

Möjligheten att kunna välja ett eget belopp hos epassi är extra användbart för dig som vill betala en del av tjänsten via ditt friskvårdsbelopp, och resterande via faktura. Självklart utan extra kostnad.

Hur betalar jag med Benify?

Sök efter ”Private Training Online” och välj den tjänst och det antalet månader som du vill träna tillsammans med Private Training Online.

Inom 24 timmar efter att du har gjort din registrering via Benify så kontaktar din personliga tränare dig via e-post.

Hur betalar jag med Edenred?

För att betala med ditt friskvårdsbidrag via Edenred väljer du kortbetalning som betalningsmetod. Fyll i kortuppgifter som du har på ditt Edenred-kort.

Kortuppgifterna hittar du på ditt fysiska kort eller i MyEdenred-appen. Vill du delbetala en tjänst med ditt friskvårdsbidrag går det även bra att kontakta oss för en unik betallänk.

Hur betalar jag med Wellnet?

Köp hos Wellnet gör du direkt genom deras portal.

Börja med att söka efter ”Private Training Online” hos Wellnet, så kommer du att få upp våra tjänster och kunna göra ditt val.

Avslutningsord

Förhoppningsvis har du fått användbar information om hur det fungerar med regler, villkor och vad som är tankarna bakom friskvårdsbidraget. Skulle du ha några frågor om just din friskvårdsförmån så är det lämpligt att vända sig till din arbetsgivare, er anslutna friskvårdsportal alternativt Skatteverket (om det handlar om regler kring friskvårdsbidraget). Frågor som exempelvis ”Hur mycket/stort ditt friskvårdsbidrag är” behöver tas med din arbetsgivare.

[hubbub_follow]