Alkohol och träning – Så påverkar alkohol din träning

Alkohol och träning kan påverka framförallt din återhämtning negativt. Vilket i slutändan kommer att spela sig mot dina träningsresultat.

Det beror dock som alltid på mängd, dryckesvana och om det är mer regel än undantag att du dricker under veckan.

Vi ska gå igenom några av de faktorer som påverkas när du dricker innan eller efter dina träningspass.

Alkohol och träning

Bör jag undvika alkohol helt om jag vill satsa på min fysik?

Många som gillar att dricka tycker också om att träna.

Om du gillar att ibland kunna gå ut, ta en drink och fortfarande behålla din nuvarande status av fitness så behöver du inte göra några större förändringar. Om du lyfter vikter, styrketränar eller jobbar på din kroppsform som en hobby, för att du tycker träning är kul och för att då mår bra av det så gör det inte så mycket att parta till det ibland.

Men, är du en person som lever för träningen och med fitness som livsstil. Där du har målet och dragningskraften till att varje dag förbättra din fysik och prestationsförmåga så rekommenderar jag dig att läsa vidare, och inte låta lite “booze sätta dina gains på snooze”.

Vad gör alkohol med konditionen?

Olika forskningar på alkohol och kondition visar att prestationen vid uthållighet kan bli sämre vid alkoholförtäring på grund av att glukosen i kroppen blir mindre tillgängligt. Man får lättare mjölksyra på grund av anaeroba processer, kroppen får svårare att reglera värmen samt att kroppen blir uttorkad.

Dock säger forskarna att dessa effekter är små för de som vardagsmotionerar.

Hur påverkar alkohol mina träningsresultat?

Alkohol påverkar dina träningsresultat på flera olika sätt, bland annat hormoner, energiintag och fettförbränningen.

Alkohol innehåller 7 kcal/gram, vilket är nästan lika mycket som fett. Det är med andra ord väldigt energirikt och lätt att dricka dig upp till ett högt kaloriintag. Många alkoholsorter innehåller också mycket kalorier utöver alkoholens kalorier, som till exempel likör, cider, öl och söta drinkar och viner.

Inte nog med det så påverkar alkoholen även kroppens fettförbränning. Kroppen förbränner kalorier och fett bara genom att hålla igång kroppens organ. Men när du dricker alkohol omprioriteras kroppens förbränning för att istället bryta ner alkoholen. Eftersom kroppen prioriterar att förbränna alkoholen så blir det också lättare för kroppen att lagra fett.

En annan bov i detta sammanhang är det uppskattade fyllekäket. Ofta söker man sig till mer kaloririka maträtterna i det tillståndet vilket också gör att man lätt hamnar på ett kaloriöverskott på utekvällar.

Studier har också visat att männens testosteronhalt och tillväxthormon minskar vid högt alkoholintag, dock ska tilläggas att detta inte sker om man dricker en gång per helg. Men om man har ett högt alkoholintag stora delar av veckan kommer detta att vara en mindre uppskattad effekt dagarna efter.

Träning efter en kväll med alkohol är inte skadligt så länge du har orken att genomföra övningarna rätt. Förr pratade man om att det kunde vara skadligt för hjärtat men dessa påståenden har visat sig att inte stämma. Träningen kommer fortfarande att ge effekt men mest troligt inte i samma utsträckning som om du hade varit nykter kvällen innan. Så är du lyckosten som inte blir bakis, träna på!

Olika drinkar är olika onyttiga

Det normala kolhydratsinnehållet i en vanlig alkoholdrink varierar stort.

De flesta light versioner av öl innehåller någonstans mellan 5-7 gram kolhydrater per cirka 33 cl burk öl. Mixade drinkar innehåller betydligt mer socker och icke light produkter innehåller betydligt mer kolhydrater.

Återhämtningen försämras, skjuts fram och förlängs

När du går till sömns efter en lång runda på stan så kommer din kropp att behöva spendera större delen av nattsömnen till att bryta ned alkoholen.

Din kropp kommer att prioritera alkoholen FÖRE återhämtningen efter ditt träningspass. Du kommer alltså både försämra, skjuta fram och förlänga hela återhämtningsprocessen. Utöver detta så resulterar oftast en baksmälla i uteslutet träningspass, försämrad kosthållning och svajigt vätskeintag.

Avslutningsord

Se utvecklingen av din hälsa och kropp som en livslång resa, ett maraton och inte en sprint. Tillämpa den livsstil som fungerar för dig i långa loppet. Om du gillar att ta ett glas vin ibland, eller en runda på stan med vännerna, så ska inte ett kroppsideal sätta hinder för detta. Håll det inom en rimlig mängd och nivå, och se hälsa och träning som en livsstil, och inte ett projekt.

Vi har sedan 2012 hjälpt tusentals att förbättra sin hälsa, kroppsform, vanor och rutiner. Vi hjälper gärna även dig! Läs mer om våra träningstjänster nedan.