Kosttillskott för dig som tränar

Topp-14 bästa kosttillskotten för dig som tränar.

Kosttillskott som är bra för hjärnan, din hälsa, lederna, vikten och för att bygga muskler.

Varför kosttillskott är bra och vad de gör för skillnad

Du får till varje kosttillskottstips förklaring på vad tillskottet gör för skillnad, samt varför vi rekommenderar det och hur du bäst implementerar det som komplement till din kost.

1. Gurkmeja

Gurkmeja är en mycket omtalad hälsokrydda som visat sig ge många, och stora positiva hälsoeffekter.

gurkmeja: 12 fördelar med gurkmeja

Flera av de studier som gjorts på gurkmeja har visat att ett dagligt intag kan sänka det skadliga kolesterolet samt förhindra åderförkalkning, hjälpa vid återkommande depressioner och en rad andra sjukdomar.

Vi har skrivit en mer sammanfattad, egen artikel om enbart gurkmeja här.

2. Vassleprotein

Vassleprotein är ett av de vanligaste kosttillskotten för de som använder tillskott till sin tränings- och kostplanering.

Det ett mjölkprotein som normalt brukar innehålla kring 20-30 gram protein per servering, med ett energivärde på cirka 100-150 kcal.

Bästa kosttillskotten - Vassleprotein

Varför är vassleprotein ett bra kosttillskott?

Vassleproteinet tas upp snabbt i kroppen efter dina träningspass och hjälper dig i din återhämtning, samt assisterar för att lyckas bibehålla muskelmassa under diet.

Utan ett tillräckligt proteinintag får din kropp inte tillräckligt med byggstenar och kan inte på ett effektivt sätt utveckla och återhämta sig efter träningspass.

Vassleproteinet har ett välförtjänt gott rykte med flera enastående egenskaper. Om du tränar mycket och vill ha ett proteintillskott, är det definitivt vassleproteinet du ska välja i första hand.

3. Kreatin

Kreatin är världens mest använda prestationshöjare. Det är extra bra för dig som ägnar dig åt någon typ av explosiv sport, exempelvis tung styrketräning, intervaller/sprinter mfl.

Bästa kosttillskotten - Kreatin

Varför är kreatin ett bra tillskott för tränande?

Kreatin är ett ämne som hjälper till att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. Ämnet förekommer redan naturligt i muskler och i maten vi äter som kommer från djurriket.

Kreatin har visat sig öka den explosiva styrkan och även förbättra mjölksyretåligheten.

Det kreatin som vi naturligt producerar och får i oss via kosten är inte tillräckligt för att vi skulle uppleva fördelarna som kreatin kan ge, därför är ett komplement av kreatin vanligt.

4. BCAA

BCAA är ett tillskott innehållandes de grenade aminosyrorna. Aminosyror är bra för det mesta när det gäller din utveckling på gymmet.

Innehållet i BCAA är grenade aminosyrorna, som är bra för återhämtning, behållning av muskelmassa under diet eller ibland bara som läskande hälsodryck.

Superior BCAA

Dessa aminosyror får du i dig naturligt från exempelvis kött, dock kan det inte tas upp i närheten lika snabbt vilket gör det omöjligt för dig att dra fördel av aminosyrorna fördelar kring dina träningspass.

Varför borde jag använda BCAA?

Snabb och effektiv återhämtning

Perfekt under perioder av viktminskning och fettförbränning i fokus

5. D-Vitamin

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som är nödvändigt både för ett starkt skelett och ett välfungerande immunförsvar.

Vitaminen finns i viss mat och kan tillverkas i huden när man är ute i solen. När de källorna inte räcker till kan man behöva ta ett kosttillskott för att komma upp i rekommenderat dagligt intag.

Vad är D-Vitamin bra för?

d-vitamin-mörk-säsong

Bättre välmående och mer energi, speciellt under vinterhalvåret.

Bidrar till förebyggandet av hjärt- och kärlsjukdomar.

Kan hjälpa uppbyggnad av benvävnad.

Bidrar till ett starkare immunförsvar.

6. ALA

ALA är en kraftfull antioxidant som finns i gröna blad och som har en mängd hälsobringande egenskaper.

Exempelvis ger ALA ökat skydd mot fria radikaler och bättre tolerans mot kolhydrater. ALA bidrar även till att hålla blodsockret på hälsosammare nivåer vilket gynnar kroppens insulinproduktion efter måltider, vilket i sin tur kan hjälpa dig mot ”matkoma” etc.

Vad gör ALA?

Snabbar på muskelcellernas upptag av kolhydrater och kreatin.

Ökad fettförbränning.

Kraftfull antioxidant

Kan sänka blodsockret och förbättra insulinkänsligheten.

7. Zink

Zink har en mängd viktiga funktioner i kroppen. Ofta används zink bland tränande för dess ”hormonoptimerings” egenskaper.
Vilket är positivt för återhämtning, träningsresultat och välmående.

zink kosttillskott

Vad är zink bra för?

En god zinkbalans motverkar omvandling (aromatisering) av testosteron till östrogen.

Zink är ett kosttillskott bra för håret.

Stärker och bra för naglar.

Motverkar höga östrogenvärden hos män.

8. Magnesium

Magnesium är ett supertillskott för hela din kropp, hälsa, muskler och skelett.

Magnesium

Magnesiumtillskott är även positivt för hormonbalans, förebygger kramper och mycket mer. Mineralen påverkar över 300 enzymsystem och hjälper cellerna, musklerna, nerverna, blodtryck, protein- och kalciumomsättningen att fungera optimalt.

9. Maltodextrin (snabba kolhydrater)

Snabba kolhydrater i form av maltodextrin är ett billigt kosttillskott som är bra för dig som vill optimera din energi under ett särskilt pass eller för dig som vill bygga muskler.

Varför dricka snabba kolhydrater före träning?

Snabba kolhydrater tas upp snabbt lagom till att ditt träningspass drar igång. Detta gör att kolhydraterna hamnar helt rätt, rakt in i musklerna som energi.

Det är vanligt som uppladdning inför nytt personbästa, tävlingar eller som en del av drycken före träning under perioder av fokus på muskeltillväxt.

Hur tas maltodextrin?

Maltrodextrin dricks bäst 30-40 minuter före träning. Snabba kolhydrater ger snabbt energi i musklerna, förbättrar ditt pump under träningspasset och påskyndar återhämtningen.

10. Arginine

Arginine är ett kosttillskott som vanligast används bland tränande, som en del i en prestationshöjare och uppladdning inför träningspass.

Detta på grund av den ökade muskelpump som du kan uppleva under träningspassen.

Du kan inkludera Arginine separat i din shaker för att förstärka den effekten från din andra pwo ytterligare.

Vad används Arginine till som kosttillskott?

Vanlig del av prestationshöjare

Ger ökat muskelpump under träningspassen, samt ökad energi.

Blandas enkelt ihop med ex din pwo eller BCAA före träningen.

11. Beta-Alanine

Beta-Alanine har uppmärksammats mycket bland idrottare från såväl uthållighetssporter till explosiva sporter som styrketräning, tyngdlyftning med flera. Främst används det som en del av uppladdningen inför ett träningspass (prestationshöjare pwo).

Vad är Beta-Alanine bra för?

Det är en naturlig aminosyra som har egenskapen att öka pumpet och din energi under träningspassen.

Beta-Alanine är också väldigt känd för den stickande känslan i huden som de kan ge strax efter intag. Denna känsla är vanligt förekommande när man de första gångerna prövar en prestationshöjare som innehåller beta-alanine. Många gillar effekten och vill komplettera med extra beta-alanine bara för det.

12. Vegansk protein

Ett tillskott av veganskt protein är inte bara för veganer. Utmärkt komplement att använda som innehåll för exempelvis smoothies.

Veganska kosttillskott

I ett veganskt tillskott så kommer proteinet av källor som havre med flera. Som i sin tur skapar en betydligt bättre mättnad än protein från mjölk.

Produkten innehåller så mycket som 68 gram naturliga proteiner per 100 gram. Proteinet fungerar bra att blanda i vatten efter exempelvis träning, men passar även bra i syrliga juicer, smoothies, bakelser med flera.

13. Långsamt protein

Kaseinet tar kroppen upp mycket långsammare än vanligt vassleprotein (whey).

Ett utmärkt proteintillskott när du vill tillföra protein stegvis till dina muskler under många timmar efter intag.

Varför är kasein ett bra kosttillskott?

Det är under natten den största delen av återhämtningen sker.

Det är under natten som du går cirka 8 timmar under mat eller dryck.

En shake kasein före sänggående gör att det stegvis kommer ut protein till dina muskler vilket är mycket positivt för din återhämtning.

Kasein i jämförelse med det mer vanliga vassleproteinet tar din kropp upp under cirka 8 timmar, medans ett vanligt vassleprotein tar kroppen upp på mindre än en timme.

Detta gör att kasein är ett bättre val när det är långt mellan måltider och innan sänggående för dig som vill säkerställa att protein finns i omlopp.

14. Omega 3

Omega 3 är ett naturligt och viktigt kosttillskott, framförallt om du inte äter tillräckligt med fisk.

Om du vill göra det enkelt så är oftast ett extra intag av omega 3 via kosttillskott det smidigaste alternativet. Förutsatt att du inte äter fisk tillräckligt ofta.

1-3 kapslar per dag räcker för att få fulla fördelar.

Bästa kosttillskotten - Omega 3

Varför bör jag ta extra Omega 3?

Som många redan vet är Omega 3 ett av de absolut mest omtalade hälsotillskotten.

Som ett resultat av dålig hälsa, så kommer också dåliga träningsresultat.

Avslutningsvis ger omega 3 ger en rad hälsofördelar exempelvis så påverkar Omega 3 din fettförbränning positivt, håller dig frisk, gör att vi åldras långsammare, förbättrar minnet och mycket mer.