Magnesiumbrist | 7 Vanliga symptom
I denna artikel lär du dig symptom på magnesiumbrist som du kan märka av. Vi går även igenom vanliga orsaker till magnesiumbrist och vad du kan göra för att behandla det.
Magnesium är en viktig och kraftfull mineral. Detta beror på att varje cell i kroppen behöver magnesium för att fungera optimalt, och inte minst musklerna.
Huvuduppgiften för magnesium är att vara en hjälpreda till enzymer, som tillsammans har hand om mer än 600 biokemiska reaktioner i kroppen.
Magnesiumbrist – Symptom
I USA har en studie gjorts där det visade att 75% inte uppfyller sitt dagliga behov, och därav har magnesiumbrist. Samtidigt som endast 2% diagnostiserats.
Detta kan bero på att många inte känner till symptomen för magnesiumbrist, och därav inte söker hjälp förrän nivåerna är väldigt låga.
1. Trötthet och yrsel
Det första man tänker på när man känner sig ovanligt trött eller yr är mest troligt inte att man har magnesiumbrist, men det är ett symptom.
Anledningen till detta är för att magnesium har som uppgift att hjälpa till med produktionen och transporten av energi i kroppen. Vid magnesiumbrist har därför kroppen svårt att hålla en bra energinivå.
2. Muskelkramper, sendrag, ryckningar och darrningar
Detta är ett vanligt symptom på magnesiumbrist.
Om du regelbundet lider av muskelkramper, sendrag, ryckning eller darrningar så kan det vara bra att kolla upp dina magnesiumnivåer. Anledningen kan nämligen vara så enkel som en lättare magnesiumbrist.
3. Oregelbundna hjärtslag
Något som många kanske inte vet är att magnesium är viktigt för vår hjärthälsa.
Detta beror på att magnesium hjälper kroppen att ha en korrekt muskelkontraktion. Studier har också visat att en jämn magnesiumnivå i kroppen kan förebygga sjukdomar och hjärtproblem.
4. Illamående och kräkningar
Illamående och kräkningar kan bero på många olika saker, men det kan också vara ett symptom på magnesiumbrist. Bara för att du är illamående betyder det dock inte att du har en brist, men det kan vara bra att veta om ifall du misstänker att du har det.
5. Domningar och stickningar
Magnesium är en av de viktigaste mineralerna i kroppen eftersom de tar hand om över 600 biokemiska reaktioner. När du har brist av magnesium i kroppen kan det göra så att nerv- och muskelvävnad inte fungerar som det ska.
Det kan också hindra kroppen från att skicka rätt signaler vilket kan leda till domningar och stickningar. Vanligast i händer, fötter och ansikte.
6. Psykisk ohälsa
Magnesiumbrist kan bidra till psykiska besvär som bland annat ångest och depression. Magnesium bidrar till regleringen av NMDA-receptorerna, när dessa receptorer inte fungerar som det ska är risken att drabbas av depression stor.
En kombination av låg magnesiumnivå, som i sin tur leder till hög kalcium- och glutamat nivå i hippocampus påverkar funktionen av nervsynapserna i hjärnan. Detta resulterar till affektiva störningar som kan orsaka depression.
7. Benskörhet
En annan konsekvens av magnesiumbrist är osteoporos, vilket är ett annat namn på benskörhet.
Detta beror på att kalciumnivåerna minskar i blodet vilket är benets byggstenar. Oxidativ stress ökar också vid magnesiumbrist på grund av att antioxidantförsvaret minskar.
Detta i sin tur kommer leda till att de fria radikalerna i kroppen kommer öka. Konsekvensen av det är att osteoklasterna som bryter ned benet ökar och minskar osteblaster som bygger upp benet.
Benskörhet, som namnet betyder leder alltså till att benmassan minskar. I och med det ökar risken för smärta, frakturer i främst höft och rygg, funktionshinder och i värsta fall död.
Magnesiumbrist – Orsaker
Vanligtvis drabbas vi inte av magnesiumbrist om den dagliga kosten är varierad och allsidig.
Vid ett bristfälligt dagsintag, exempelvis med kosthållning likt falukorv och makaroner 365 dagar om året är risken större.
Dock finns det andra faktorer som kan bidra till magnesiumbrist, även om den dagliga kosthållningen är god.
Dessa faktorer kan bland annat vara alkoholism, okontrollerad diabetes, kraftig och långvarig diarré, urindrivande medel eller att kroppen inte kan tillgodose de vitaminer och mineraler som du får i dig via kosten.
Regelbunden träning kostar Magnesium
Magnesium hjälper kroppen att transportera blodsocker till musklerna och transportera bort laktat som ger mjölksyra. Detta gör att musklerna blir mer uthålliga och du kan träna längre. Under träning kan du, beroende på aktivitet, behöva 10-20% mer magnesium än när du vilar.
Forskningar har visat att tillräckligt intag av magnesium ökar prestationen vid träning, men också att magnesium är fördelaktigt för hälsan hos äldre och personer med kroniska sjukdomar.
En studie gjordes på triathlon idrottare där de tog kosttillskott av magnesium i fyra veckor. Efter dessa veckor var de snabbare i samtliga grenar, vilket är simning, löpning och cykling. De fick också minskat insulinpåslag och minskade stresshormoner. Bra va?
Behandla magnesiumbrist med livsmedel
Som sagt så finns magnesium i en mängd vanlig mat som vi äter. Om du är orolig att du har brist på magnesium så innehåller dessa livsmedel mycket av det:
- Mörk choklad, 64 mg magnesium per 28 g
- Avokado, 58 mg magnesium per avocado
- Cashewnötter, 82 mg magnesium per 28 g
- Baljväxter, 120 mg magnesium per 128 g
- Tofu, 53 mg magnesium per 100 g
- Pumpafrön, 150 mg magnesium per 28 g
- Fullkornsprodukter, bovete innehåller 65 mg magnesium per 28 g
- Lax, 53 mg magnesium per 178 g
- Banan
- Spenat
Rekommenderat dagligt intag för kvinnor är 280 mg och 350 mg för män. Så en bra ursäkt för att äta mycket mörk choklad kan vara att ni tror att ni lider av magnesiumbrist!
Avslutningsord
Nu har vi gått igenom några tecken, som kan vara symptom på magnesiumbrist. Sedan som med mycket annat i vår kroppar, och med vår hälsa så kan det även bero på andra saker. Det behöver således inte innebära att du har brist på just magnesium.
Vi har sedan 2012 hjälpt tusentals att förbättra sina tränings- och kostvanor. En bra kostplan, med kostvanor är oftast det enklaste och bästa sättet för att säkerställa att du får i dig alla de vitaminer och mineraler du behöver. Ett annat sätt kan vara via kosttillskott, och då specifikt med ett tillskott av magnesium.
I dagsläget behöver vi dock inte chansa lägre. En säker metod för att veta hur du ligger till när det kommer till magnesium är via blodprov. Detta kan du betala för själv, eller om du har tydliga symptom även besöka en vårdcentral. För att beställa ett magnesiumprov så kan du vända dig till portaler som exempelvis Werlabs.