Vägning av mat
När du följer ett kostschema från PTO så väger du på maten före tillagning. Om du lagar mat till flera samtidigt är det enklast att gå efter den såkallade ”Slice-modellen”.
Om du exempelvis har tillagat 500 gram nötfärs, som ska räcka till 5 personer och du äter totalt 1/5 av nötfärsen. Då kan du enligt ”slice-modellen” räkna detta till 100 gram nötfärs. När du räknar på detta sättet blir det omöjligt att veta exakt mängd, men det ger en tillräcklig fingervisning för att kunna följa kostschemat även när du lagar mat till flera personer samtidigt.
Räkna på allt du äter under dagen
Du kan följa PTO’s kostscheman på flera olika sätt. Vanligaste metoden är via ”P” och näringsmallen, där du sätter ihop måltider efter smak, tycke och mängden som du ska äta per dag.
Sedan kan du även välja att registrera allt du äter under dagen. Då fokuserar du istället på att hamna rätt vad gäller kalorier samt fördelningen av kolhydrater, fett och protein.
Läs mer om att registrera dagsintaget ->