Paleodieten – Allt om stenålderskost (Paleo-Diet)

I denna artikel går vi igenom det mesta inom den så kallade Paleodieten. I sin grund handlar kosthållning enligt Paleo om stenålderskost. Och vad är en kosthållning från stenåldern blir den naturliga frågan. Jo, enligt paleodieten handlar detta om att äta likt jägarna gjorde förr i tiden. Som är rena livsmedel, från naturen och inget som människan skapat.

Grundteorin för paleodieten är att fokusera på rena och icke processade livsmedel.

paleodieten - stenålderskosthållning lax

Varianter av Paleo Dieten

Det finns olika varianter av paleodieten. Som exempel klassisk paleodiet, modern paleodiet och liberal paleodiet. Denna diet går alltså att variera efter dina personliga preferenser, så länge du håller dig till rena livsmedel.

Godkända livsmedel inom Paleo-Dieten:

 • Kött
 • Kyckling
 • Fisk och skaldjur
 • Ägg
 • Samtliga grönsaker och frukter
 • Nötter och frön
 • Potatis, sötpotatis, kålrot, etc.
 • Hälsosamma fetter och oljor
 • Salt och kryddor
 • Rött vin och mörk choklad, i små mängder.
 • Vatten, te och kaffe.
 • Torrvaror som till exempel kokos-, mandel- potatis- och tapoikamjöl, fiberhusk, jäst, chiafrön

Exkluderade livsmedel i Paleo

Socker och juicer med hög fruktoshalt: Läsk, fruktjuicer, bordssocker, godis, bakverk, glass och många andra.

Spannmål: Bröd, pasta, vete, dinkel, råg, korn, etc.

Baljväxter: Bönor, linser och många fler.

Mejeriprodukter: Undvik de flesta mejeriprodukter, särskilt lättprodukter (vissa versioner av paleo inkluderar feta mejeriprodukter som smör och ost).

Vissa vegetabiliska oljor: Sojaolja, solrosolja, majsolja, vindruvsolja och andra.

Transfetter: Finns i margarin och olika processade livsmedel som till exempel korv och salami.

Konstgjorda sötningsmedel: Aspartam, sukralos, cyklamat, sackarin, acesulfamkalium. Använd naturliga sötningsmedel som honung eller agavesirap istället.

Högt bearbetade livsmedel:

Livsmedel som har många tillsatser. Inkluderar konstgjorda måltidsersättningar.

En enkel riktlinje, om det ser ut som om det gjordes i en fabrik, ät det inte.

Klassisk paloediet involverar samt undviker de livsmedel som listades ovan.

Den liberala dieten godkänner även smör, glutenfritt bröd och mejeriprodukter från get och får såsom halloumi, fetaost och chevre.

Den moderna varianten är än mer tillåtande än de andra. Du som väljer den moderna palodieten får äta allt ovanstående. Men också helfeta mejeriprodukter, olika sorters bönor, ris, majs och quinoa.

Vilka fördelar finns det att äta enligt Paleo?

Genom att undvika processade livsmedel med bland annat mycket salt, socker och transfetter, så får du flera positiva hälsofördelar. Det sägs även kunna minska risken för olika metaboliska sjukdomar, som till exempel diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar samt fetma.

Paleodieten är även en anti inflammatorisk diet, flera av de tillåtna livsmedlen dämpar inflammationer i kroppen. Samt att detta gör så att risken minskar för uppkomst av demens, blodproppar, depression och cancer.

Paleo-Dieten är fördelaktig för viktnedgång, eftersom rena livsmedel innehåller mindre kalorier än processade och fabrikstillverkade livsmedel. Det gör också att du kan äta mer, vara mättare och samtidigt gå ner i vikt med paleodieten.

Vad kan nackdelar med en kosthållning enligt Paleo innebära?

En nackdel med den klassiska paleodieten är att spannmål och baljväxter utesluts, som är en viktig del för att få i sig fullkorn, fibrer, vitaminer och mineraler. Sedan är mejeriprodukter som är rika på kalcium är inte heller tillåtet, vilket kan göra att kroppen inte får i sig tillräckligt med kalcium.

En annan nackdel i paleodieten är att den lätt svider i plånboken. Många av de tillåtna livsmedlen är dyra, vilket gör att matkostnaderna kan stiga i jämförelse med en traditionell kosthållning.

Sammanfattning/avslutningsord

Sammanfattningsvis fokuserar paleodieten på att äta så rent som möjligt och utesluta moderna tidens livsmedel. Det positiva med dieten är att den kan minska risken för olika sjukdomar, men den kan också göra att vi inte uppfyller upp alla våra behov.

Dela