Allt om olika sötningsmedel – Fördelar och nackdelar

Sötningsmedel blir vanligare och vanligare runt om i världen, både naturliga och konstgjorda.

I denna artikel går vi igenom sökningsmedel.  För- och nackadelar, olika sorter och dess effekt på kroppen.

Allt om olika sorters sötningsmedel - PTO

Vad är sötningsmedel?

Sötningsmedel är i grund och botten tillsatser som adderas i olika livsmedel och drycker för att få det sött, utan att tillsätta socker.

Det kan vara från kortgjorda sötningsmedel, eller naturliga sötningsmedel.

När det används sötningsmedel i produkter så behövs det mycket mindre mängd sötningsmedel i jämförelse med vanligt socker för att få det sött. Flertalet sötningsmedel är upp till flera tusen gånger sötare än vanligt socker. Även om vissa sötningsmedel innehåller kalorier är mängden som behövs så liten att kalorierna blir minimala.

Sötningsmedel är en slags sockermolekyl. Din tunga är täckt av smaklökar, som var och en innehåller flera smakreceptorer. När du äter möter dina smakreceptorer matmolekylderna, när en perfekt passform mellan smakreceptorer och matmolekyler sker skickas signaler upp i hjärnan som kan identifiera smaken.

Konstgjorda sockermolekyler är framtagna för att passa dina smakreceptorer perfekt, det är därför vi uppfattar det på samma sätt som vanligt socker. Dock är molekylen för olik sockermolekyler för att kroppen ska kunna bryta ner de till kalorier, det i samband med låg mängd ger konstgjorda sötningsmedel sötma utan att tillföra några kalorier alls.

Sötningsmedel

Konstgjorda sötningsmedel:

1.) Aspartam: 200 gånger sötare än bordssocker.

2.) Acesulfam kalium: 200 gånger sötare än bordssocker.

3.) Aspartam-acesulfamsalt: 350 gånger sötare än bordssocker.

4.) Neohesperidin: 340 gånger sötare än bordssocker.

5.) Sackarin: 700 gånger sötare än bordssocker.

6.) Sukralos: 600 gånger sötare bordssocker.

7.) Neotam: 13 000 gånger sötare än bordssocker.

Naturliga sötningsmedel:

1.) Stevia

Stevia är ett mycket populärt och vanligt sötningsmedel med lågt kaloriinnehåll.

Sötningmedlet Stevia hämtas från bladen på en växt som heter Stevia rebaudiana, som är en naturligt söt växt. Stevia är flera hundra gånger sötare än vanligt socker, och innehåller i princip inga kalorier alls.

Stevia har tillochmed påvisat vissa hälsofördelar, som till exempel att sänka ett högt blodtryck och upprätthålla en bra nivå på blodsockret.

2.) Erytritol

Erytritol är ett annat sötningsmedel som har ett lågt kaloriinnehåll. Det är en sockeralkohol som finns naturligt i vissa frukter. När du äter något som sötats med hjälp av erytritol påverkas inte blodsockret eller insulinnivåerna, det påverkar inte heller blodfetterna på något sätt. En för stor mängd kan dock orsaka gaser, diarré eller svårigheter med matsmältningen, men det är svårt att komma upp i den mängden.

3.) Xylitol

Xylitol är en annan sockeralkohol som endast innehåller 2,4 kalorier per gram.

Sötningsmedlet Xylitol påverkar inte heller blodsockret eller insulinnivåerna, det kan till och med minska risken för hål i tänder. Enligt vissa studier kan xylitol också motverka benskörhet samt hjälpa tarmhälsan.

Hur påverkar sötningsmedel vikt och aptit?

Det är även vanligt med tron om att sötningsmedel ökar ens aptit och hunger.

Det stämmer inte, nya studier som har gjorts visar att deltagare som deltagit i studierna känner mindre hunger och äter färre kalorier när de väljer livsmedel med sötningsmedel istället för socker.

Sötningsmedel har också bevisats minska fetma och ökad kroppsvikt.

Det beror på att du kan äta mer för mindre kalorier, samt tackla sötsuget på ett annat sätt än genom socker.

Att välja livsmedel utan tillsatt socker är ett lätt sätt att minska sitt dagliga kalori- och sockerintag utan att behöva ta bort det goda i livet.

Sötningsmedel och tandhälsa

Karies som orsakar hål i tänderna uppstår när bakterierna i munnen omvandlar socker till skadliga syror. Till skillnad från socker reagerar inte bakterierna på sötningsmedel. Det bildar alltså inga skadliga syror när de kommer i kontakt med sötningsmedel, tvärt om. Sötningsmedel hjälper till att neutralisera syran i munnen och på så sätt förhindrar hål i tänderna.

Sötningsmedel och cancer

I alla tider har det diskuterats om sötningsmedel orsakar cancer eller inte. Den tanken planterades när en studie som gjordes på möss visade att det kunde leda till en ökad risk, men faktum är att möss metaboliserar sötningsmedel på ett annat sätt än människor.

Sedan dess har en stor mängd studier gjorts på människor för att lösa detta mysterium, och det har visat sig att det inte finns något samband mellan cancer och sötningsmedel!

Sötningsmedel vid diabetes

Diabetes är som många vet en sjukdom där personen med sjukdomen inte själv kan reglera sin insulinproduktion. Vanligt socker påverkar blodsockret och då behövs insulin för att sänka nivåerna. Sötningsmedel påverkar inte detta på något sätt, vilket gör att livsmedel med sötningsmedel är ett bättre alternativ för personer med diabetes.

Är sötningsmedel farligt?

Alla sötningsmedel som används i svenska livsmedel har godkänts av livsmedelsverket och SCF. De är mycket noggrant studerade, både på cellnivå, på djur och på människor.

Dock finns det en sjukdom som heter fenylketonuri, även kallad PKU. Det är en sjukdom som innebär att personen inte kan bryta ner aspartam. För dessa personer är aspartam farligt då nivåerna av fenylalanin blir så höga i blodet att nervsystemet och hjärnan skadas.

Avslutningsord

Tack för att du läste hela vår artikel om sötningsmedel. Dela gärna artikeln vidare genom någon av delningsknapparna.

Har du någon fråga om din träning eller träning? Kontakta oss