Tricep pushdown – Teknik och utförande

Pushdowns är en tricepsövning som utförs med kabel. Pushdowns ger en kombination av isolation och bas med bra träff av just triceps men där även andra muskler involveras.

Träna anpassat unikt efter just dig och ditt mål

Vi rekommenderar att du följer ett unikt anpassat tränings- och kostupplägg efter just dig och ditt mål.

Vi erbjuder välutvecklad tjänst inom personlig träning online med träningsprogram och kostschema anpassat efter just dig, obegränad support från PT Online samt nya upplägg varje månad.

Prova PT Online

pushdown PTO

Pushdowns – Teknik

När du utför pushdowns ska du se till att rörelsebanan blir så lång som möjligt och att du känner motståndet genom hela rörelsen.
Ett tips för att uppnå en längre rörelsebana och bättre kontakt i triceps är att ställa sig lite längre från kabeltrissan. Se bilden ovan

pushdown PTO

1. Utgångsposition Pushdown

Det är viktigt att du står rätt i förhållande till kabeltrissan.

För att hitta rätt utgångsläge i pushdowns så är det bra att sikta på att ha vajern lodrät när du har 90 grader i armbågsleden.

Tänk på att  hålla armbågarna i samma position / läge genom hela rörelsen samt att du håller händerna i en axelbred position.

2. Så här utför du en korrekt repetition av pushdowns

  1. Välj en rak eller lätt böjd stång som du har kopplad till kabeltrissan med händerna placerade med ett pronerat grepp (handflatorna ifrån dig).
  2. Stå upp rakt med din överkropp rak och med en lätt lutning framåt. För upp dina överarmar och placera dom tätt intill din kropp.
  3. Använd triceps för att pressa ner stången tills du har hela raka armar.
  4. Stanna en sekund när du befinner dig med raka armar innan du långsamt och kontrollerat återgår till startläget.

Det är lätt att handlederna vill böja sig, försök att se till så att du håller dina handleder raka.

Ett bra tempo i pushdown är att du försöker hålla den negativa fasen (vägen upp) under cirka 3 sekunder samtidigt som du spänner triceps maximalt. När du når toppläget vänder du distinkt och pressar ut armarna så snabbt du kan.

Tänk på detta!

Det finns en risk att skada handlederna om du böjer dem för mycket bakåt därför är det viktigt att du tänker på att du håller ett bra grepp och att du inte använder en för tungt vikt som gör att du inte kan jobba med perfekt teknik.