1 Rep max (1RM) inom träning

Termer rep max (1rm) används ofta inom styrketräning.

Rep max, förkortat RM är en förteckning för att sätta en mätning på hur stark du är i en särskild styrketräningsövning, där 100% är den vikt som du klarar lyfta maximalt en gång.

Allt om RM träning

Det kan användas som nedan med 1-3RM, eller också som förklaring till högre reps-tal, exempelvis 70% av 1 RM – 8 repetitioner. Då skulle det innebära att du ska utföra 8 repetitioner, på 70% av din maxkapacitet.

  • 1RM
    (Vikten du klarar lyfta maximalt en gång)
  • 3RM
    (Vikten du klarar lyfta maximalt tre gånger)
  • 5RM
    (Vikten du klarar lyfta maximalt fem gånger)

Träna med 60-80 % av 1 Rep Max?

Klarar du exempelvis 50 kg knäböj, och ska träna med 70% av 1RM innebär detta att du tar bort 30% och tränar således angivet reps-tal på 35 kg.

Hur ska jag veta mitt exakta RM?

Det är svårt, men fullt möjligt. Vår app för din träning visar ditt 100% rep max baserat på hur mycket du klarat av en särskild övning, även om det är 8-10 repetitioner med låg vikt.

Du kan även bli bättre på 1RM träning. Det handlar om att träna för att kunna rekrytera väldigt mycket muskelfibrer och styrka i ett enda lyft, så även om du klarar en viss vikt som max på 8 repetitioner, så är det ofta lågt ifrån potentialen vid ett korrekt 1 RM lyft.

RM Träning

När du ska utföra RM-specifik träning så är det väldigt viktigt med uppvärmningen, och upplägget av ditt träningspass.

Vi hjälper dig gärna med ett skräddarsytt träningsprogram för att optimera denna bit åt dig.

Inled annars alltid passet med den övning som du ska träna med ditt planerade rep max. Börja med specifik uppvärmning där du med rörelseträning och låga vikter av övningen inkluderad i uppvärmningen.

I takt med att du klättrar i vikt tillåter du längre, och längre vila mellan varje set. Drick gärna samtidigt aminosyror, och/eller snabba kolhydrater. Detta är främst om du ska uppnå ett nytt 1 RM.