Dips – Teknik och utförande

Dips är en av de absolut bästa överkroppsövningarna som fokuserar främst på triceps. Utöver detta aktiverar dips även dina bröst, främre axlar, biceps och ryggen.

I denna artikel går vi igenom dips med teknik och utförande, samt varianter som dips i maskin och bänkdips.

dips - PTO

De 7 bästa tricepsövningarna

Allt om Dips

Dips är en övning som främst används med din egen kroppsvikt. När övningen görs på rätt sätt är dips en av den bästa övningen du kan göra för överkroppen.

Anledningen till det är att den aktiverar flera muskler samtidigt samt förbättrar styrkan och rörligheten till andra övningar som tex bänkpress.

Muskler som tränas i Dips

När du tränar dips är det som sagt främst bröstmusklerna, främre axlarna och triceps som jobbar.

Du kan själv välja vart du vill att det största fokuset ska ligga. Lutar du din kropp mer framåt så ligger fokus mer mot bröstmusklerna. Om du istället vinklar upp dig kommer fokuset att ligga på triceps.

De 8 bästa bröstövningarna

Teknik och utförande i Dips

Övningen börjar när du håller i parallella stänger med raka armar. Du böjer sedan armbågarna tills överarmarna är parallella med marken innan du trycker upp till startpositionen.

När du ska träna dips så är positionen på händerna viktig.

1.) Ta tag i ställningen så du har axelbrett mellan händerna och raka armar.

2.) Luta dig framåt till ungefär 45 graders vinkel, böj benen och spänn magen under hela övningen.

3.) Fokusera på att dra ner och bak axlarna så de inte pressas upp mot huvudet och armbågarna tätt mot kroppen.

4.) Gå sedan ner med kontroll tills axeln är nedanför armbågen och överarmarna är parallell med golvet . Detta kallas den excentriska fasen.

Gå sedan upp med samma rörelse tills att armarna är helt utsträckta.

Tips

Det är viktigt att du inte går för djupt när du tränar dips då det kan skada dina axlar. Försök gå ner så att armarna är böjda i 90 grader.

Tycker du att övningen är svår kan du börja med bänkdips.

Då har du fötterna på golvet och gör dips mot en bänk. När du känner att du klarar det kan du gå över till assisterande dips. Det kan du göra genom att antingen öka motståndet i en dipsmaskin eller använda ett gummiband som hjälp.

Kompletterande övningar:

Tycker du att vanliga dips blir enkla eller tråkiga kan du lätt utmana dig själv genom olika varianter.

En variant är att du flyttar vikten från sida till sida. Då går du först upp rakt, sen när du går ner flyttar du över majoriteten av din vikt på ena armen och går sedan upp igen. Sen nästa repetition flyttar du över vikten på andra sidan, sen upprepar du det på varannan arm.

Vill du öka effektiviteten på dips och göra övningen ännu lite svårare kan du använda ett viktbälte eller en viktväst. Har du inte något av detta kan du också hålla en hantel mellan fötterna. Tycker du även det är för lätt kan du göra dipsen i ringar. Det är den mest utmanande varianten av dips på grund av den extra instabiliteten.

Avslutningsord

Sammanfattningsvis är det här en grymt effektiv och bra övning som kan varieras efter din förmåga, genom att göra den lättare eller tyngre.

Om du vill få hjälp att optimera din träning och kost så är vi mer än gärna behjälpliga. Kontakta oss för att bolla din utveckling!

Dela