Preacher Curls

Preacher curls är en variant av vanliga bicepscurls, dock är preacher curls något tuffare med anledning av att du inte kan ta hjälp av andra muskler för att få upp vikten. Denna övning är en isolerande övning där du lutar armbågarna mot en preacher bänk, med andra ord en lutande platta.

Preacher Curls - Teknik och utförande

Ett bra tips för att lyckas träna rätt, och uppnå sina mål är att träna efter ett träningsprogram, som är anpassat efter ens mål och förutsättningar.

Vi har sedan 2012 hjälpt många tusentals personer med just detta. Via en välutvecklad tjänst inom personlig träning online, obegränsad support från PT Online samt nya upplägg varje månad.

Om Preacher curls och vilka muskler som tränas

Som sagt är preacher curls en variant av biceps curl. Skillnaden mellan dom är att du vid preacher curls sitter ner med armbågarna lutande mot en bänk. Det gör bland annat att du får ett större rörelsemönster, alltså att du kan sträcka ut armarna helt. Vid vanliga bicepscurl kan du också medvetet eller omedvetet hjälpa till att få upp vikten genom att kasta bak axlarna eller trycka upp vikten med hjälp av att böja dina knän. När du kör preacher curl tvingar du dina biceps och triceps att jobba ensam, vilket ökar effektiviteten. Använd med fördel en EZ- stång, den är designad för att du ska undvika skador i armleden.

Har du ingen skivstång får det lika bra med hantlar eller kettlebells. Om du inte har tillgång till en preacher bänk kan du luta upp ryggstödet på en vanlig bänk och lägga över armen och armbågen mot ryggstödet.

Teknik och utförande vid Preacher curls

Välj en vikt baserat på din förmåga att behålla god teknik genom alla set och repetitioner.

1.) Greppa skivstången eller EZ-stången med ett underhandsgrepp, alltså med handflatorna mot taket. Sätt dig i maskinen som är till för preacher curls, eller luta armarna mot en uppfälld bänk. Hela överarmarna och bröstet ska vara i kontakt med bänken.

2.) Håll in din haka genom hela övningen, som att du håller fast ett ägg. Sträck ut dina armar med lätt böjda armbågar och pressa bak axlarna, det är din startposition.

3.) Curla upp stången i en långsam rörelse tills skivstången är i höjd med dina axlar, pausa någon sekund och gå sedan långsamt ner igen.

Tips

Eftersom preacher curls är mer utmanande än vanliga bicepscurls så är det bra om du börjar med en lägre vikt. Det är mycket vanligt att man klarar mindre vikt i den här övningen, så känn ingen stress.

Kompletterande övningar

Tumlös preacher curls

Om du vill göra övningen något svårare samtidigt som du vill förbättra din underarms styrka och greppstyrka är det här en perfekt variant av preacher curl. Den enda skillnaden är att du istället för att ha tummen uppe på stången så har du tummen under stången tillsammans med dina andra fingrar. Du ska alltså inte låsa fast skivstången med tummen.

Zottman predikant curl

Den här övningen utmanar dina biceps att jobba ännu hårdare, samt i olika vinklar. På den här varianten behöver du hantlar eftersom du i toppläget ska snurra händerna från ett överhandsgrepp till ett underhandsgrepp. Du startar alltså övningen med ett överhandsgrepp, med handflatorna nedåt och gör en curl. När du gjort curlen roterar du på händerna så att dina handflator pekar uppåt och sänker långsamt ner armarna igen. Upprepa detta vid varje reps.

Avslutningsord

Preacher curls är en isolerande övning, både effektivare och svårare variant av vanliga bicepscurl. Den tvingar dina biceps att prestera utan hjälp av andra muskler och hjälpande rörelser. Känner du att du vill ha en mer utmanande övning som komplement till bicepscurls, prova den här!

Dela