Rumänska marklyft – Teknik och utförande

Rumänska marklyft är en perfekt övning att använda som komplement till dina vanliga marklyft och framförallt för en effektiv träning av baksida lår och rumpa.

Träna rumänska marklyft

I rumänska marklyft tränar du med rakare ben och med ett större fokus på träning av baksida lår och rumpa. Det är bättre att du använder dig av en vikt mellan 55-70% av ditt 1 RM och jobbar med kontrollerade repetitioner där du känner att du får kontakt med rätt muskler.

9 fördelar med marklyft

rumänska marklyft

Starkare med rumänska marklyft

Rumänska marklyft ger en god balans mellan musklerna på lårets framsida och utvecklingen av hamstrings samt gluteus (muskler kring baksida lår och rumpa).

Att blir starkare i dessa muskelgrupper kommer även göra dig starkare i övningar så som knäböj, utfall och andra grymt bra benövningar.

8 typer av knäböj

Träna rumänska marklyft med korrekt teknik:

För att utföra rumänska marklyft på ett så säkert och effektivt sätt så måste du vara rak i ryggen, hålla bålen spänd och självklart ha koll på hur övningen utförs.
För att klara utföra rumänska marklyft med en god teknik så behöver du ha en tillräckligt god bålstyrka för att klara hålla överkroppen rak under hela rörelsebanan utan att kröka ryggen.

Upplever du att du tappar formen, att ryggen böjer sig eller att du inte får en tillräckligt bra kontakt med musklerna i baksida lår så rekommenderar jag att du istället sänker vikten och jobbar på tekniken i övningen.

Teknik

Stå i en upprätt position med skivstången vilande tvärs över lårens övre del.
Håll i skivstången med ett pronerat grepp (handflatorna mot kroppen) och med ett grepp som är något bredare än axelbrett.

Börja böja på knäna
Börja med att böja dina knän försiktigt och håll din höft bak och din rygg rak.

Låt armarna hänga rakt ner
Håll dina armar och din rygg rak hela tiden. Använd dina höfter för att lyfta skivstången.
Tips: Rörelsen ska inte vara explosiv, den görs bäst stadigt och under kontroll.

Slutposition
När du står rakt upp så sänker du stången igen genom att pressa bak din höft och endast använda en svag böjning av knäna.
Tips: Ta ett djupt andetag i startpositionen och håll ditt bröst uppåt. Håll sedan andan under den excentriska fasen för att sedan andas ut under den koncentriska fasen.

16 bästa rumpövningarna

Tips inför rumänska mark

Fyll upp med luft innan lyftet, skapa ett buktryck och känn dig kompakt i hela kroppen.

Se till att stången går nära dina ben under hela rörelsebanan, undvik att stången förflyttar sig för långt från kroppen.[/fusion_li_item]

Använd kalk, ett bra grepp i övningar som marklyft gör en oerhörd skillnad. Prova gärna kalk eller magnesium för bättre grepp.[/fusion_li_item]

Tränings- och kostprogram anpassat efter just dig

Vill du ta din träning till nästa nivå. Prova att få skräddarsydda tränings- och kostupplägg från oss!

Ta min träning till nästa nivå