Lär dig om snabba kolhydrater med exempel, fördelar och nackdelar.

Denna artikel förklarar allt om snabba kolhydrater, och dess effekt på din hälsa, energi och kroppsvikt.

Snabba kolhydrater är exempelvis socker, läsk, pasta och ljust bröd. För att nämna några.

Snabba kolhydrater är den kolhydratskälla som förbränns absolut snabbast. Vilket skapar en snabb kurva av energi med kraftig energikurva uppåt efter intag, som därefter efterföljs av en snabbare nedgång. I jämförelse med exempelvis långsamma kolhydrater där kurvan av energi är mer jämn.

snabba kolhydrater

Grundläggande om snabba kolhydrater

Den primära anledningen till att viktuppgång är vanligt hos de som äter mycket av sitt kolhydratsintaget från snabba kolhydrater är att mättnadskänslan inte håller särskilt länge. Detta gör att du snabbt får ett nytt sötsug, eller nya hungerkänslor efter mer mat. Medans kaloriintaget är exakt densamma, som om du hade valt långsammare kolhydratskällor. Men att du då hade varit mätt och belåten längre.

Utöver detta så innehåller snabba kolhydrater färre vitaminer och mineraler än den långsammare kolhydratskällan gör. Vilket även detta kan skapa ytterligare hungerkänslor i kroppen, där hjärnan signalerar brist på flera viktiga vitaminer och mineraler.

I dagens samhälle är snabba kolhydrater den absolut vanligaste boven till övervikt, fetma och bristande kosthållning. Ett ofta rekommenderat intag av kolhydrater planeras med omkring 45-60% av det dagliga kaloriintaget. Där majoriteten av kolhydratintaget kommer från långsamma kolhydratskällor, och maximalt 10% av intaget via den snabbare sortens kolhydrater. I praktiken skulle detta motsvara ett intag på 250-300 gram kolhydrater, för den som totalt äter 2000 kcal per dag.

Är snabba kolhydrater från frukt samma som snabba kolhydrater från godis?

frukt snabba kolhydrater

Sakaros är benämningen på det socker som vi använder vid sötning av livsmedel, som i godis, yoghurt, flingor och bakverk. Det ger enbart energi och innehåller varken kostfiber, vitaminer eller mineraler. Det påverkar därför blodsockret negativt. Fruktos däremot är det socker som finns i frukt. Fruktos påverkar inte blodsockret på samma sätt och kroppen behöver därmed inte lika mycket insulin.

Vid jämförelse mellan frukt och godis så innehåller godis mycket energi, ingen näring och det ökar risken för karies och diabetes typ 2. Frukt innehåller däremot både kostfiber, vitaminer, mineraler och mycket färre kcal. Dessutom ger frukt en större och längre mättnadskänsla än godis.

Nyttiga & onyttiga kolhydrater

Fördelarna med snabba kolhydrater före och efter träning

Det är väldigt bra att äta mycket snabba kolhydrater precis innan ett längre och intensivare träningspass, som till exempel en fotbollsmatch.

Kolhydraterna kommer då att lagras i musklerna i form av glykogen. Glykogenet kommer sedan att kunna mata musklerna med energi när du har ett välfyllt lager. På så sätt kommer du att orka mer och längre under aktiviteten och motverka mjölksyra och trötta ben. Således blir det mycket fördelaktigt att inta snabba kolhydrater om ditt energilager börjar ta slut, till exempel i halvlek på en match.

Snabba kolhydrater efter ett intensivt träningspass ger också snabbare återhämtning.

Kolhydrater & träning

Ska jag undvika snabba kolhydrater?

Rent krasst spelar det ingen roll viktmässigt om du äter snabba eller långsamma kolhydrater, så länge du håller ditt kaloriintag i balans. Fullkornspasta till exempel innehåller ungefär lika mycker kalorier som vanlig pasta. Du kommer alltså inte gå upp i vikt om du äter samma mängd vanlig pasta som fullkornspasta. Skillnaden är att du inte kommer vara mätt lika länge, blodsockernivån kommer stiga snabbt för att sedan krascha snabbt. Detta kommer leda till att du kommer bli hungrig snabbare och vilja ha mer mat. Det innehåller som sagt inte heller lika mycket vitaminer och mineraler som fullkornspasta.

Summan av kardemumman, du kommer inte gå upp i vikt om du äter vanlig pasta ibland, men det är fördelaktigt i längden om majoriteten av de kolhydrater du äter är långsamma kolhydrater.

37 tips för viktnedgång

Exempel på snabba kolhydrater:

  • Ljus pasta
  • Vitt ris
  • Potatis
  • Vitt mjöl
  • Bananer
  • Riskakor
  • Godis
  • Läsk
  • Alla livsmedel som innehåller mycket socker

Avslutningsord

Tack för att du läste hela vägen till slutet. Hoppas du lärt dig mer om snabba kolhydrater, och att du fått hjälp att förbättra dina kostvanor ytterligare.

Det dagliga kostintaget behöver inte handla om förbud och måste för att uppnå sina mål med träningen, kosten, kroppen eller hälsan. Det finns många enkla, och effektiva metoder för att få till hållbara förändringar i långa loppet. För detta erbjuder vi en prisvärd och effektiv kostrådgivning online.

kostrådgivning online

Dela