Burpees – Teknik och utförande

Burpees är en högintensiv övning som kan göras utan redskap. Det är en utmanande övning som tränar stora delar av din kropp samtidigt. Kort och gott är burpees en kombination av armhävningar och ett upphopp.

Burpees - Teknik och utförande

Allt om Burpees

Burpees är som sagt en högintensiv och förbrännande övning som ökar styrka, uthållighet och kondition på samma gång, en riktig killer övning!

Den här övningen är perfekt om du vill maximera din fettförbränning eftersom det kräver mycket av din kropp att utföra den. Förutom i syfte att bränna fett så ger den många fler hälsofördelar som till exempel ett starkare hjärta och lungor, lägre blodtryck, lägre kolesterolnivåer och förbättrat blodflöde.

Du behöver inte heller någon utrustning förutom golvyta och din egen kroppsvikt, därför är burpees perfekt om du är iväg på resa eller vid hemmaträning. Grym övning om du frågar mig!

burpees - 2

Muskler som tränas vid Burpees

När du kör burpees tränar du som sagt nästan hela kroppen samtidigt, inklusive hjärtat och lungorna! De främsta muskelgrupperna som du kommer känna i är bålen (mage, rygg), axlar, triceps, framsida lår, rumpa, vader och bröst.

Teknik och utförande vid Burpees

1.) Börja i knäböj med böjda knän, rak rygg och fötterna ungefär axelbrett isär.

2.) Sänk händerna till golvet framför dig så att de är precis framför dina fötter.

3.) Med din vikt på händerna, sparka fötterna bakåt så att du är på händer och tår och i en armhävningsposition.

4.) Håll kroppen rak från huvudet till hälarna, gör en armhävning. Tänk på att spänna mage och rygg så att kroppen går i en rak linje.

5.) Gör ett grodhopp genom att hoppa tillbaka fötterna till startpositionen.

6.) Gör ett upphopp och sträck armarna över huvudet.

7.) Hoppa snabbt upp i luften så att du landar tillbaka där du började.

8.) Så fort du landar med böjda knän, sätt dig i en knäböj och gör en ny repetition.

Tips

Om du tycker att övningen blir för svårt kan du hoppa över armhävningarna. Då räcker det med att du går ner i en hukposition, hoppar ut med benen så att du står i en armhävningsposition och sen hoppar in med fötterna igen och gör upphoppet. Du kan också hoppa över hoppet genom att bara göra armhävningarna och sen ställa dig upp och göra en vanlig knäböj.

Kompletterande övningar:

Tycker du istället att övningen är för lätt finns det olika varianter som gör det tuffare!

Bupees med hantel:

När du gör den här varianten så gör du på samma sätt som vanliga burpees men lägger till så att du har en hantel i varje hand.

Burpee box jump:

För den här varianten behöver du en box eller en bänk som du kan hoppa upp på. Du gör precis som en vanlig burpee bara att du vid upphoppet hoppar upp på en box/bänk.

Burpee med bosuboll:

Burpee med bosuboll gör du på samma sätt som vanliga burpees, men du håller bosubollen i händerna med den mjuka sidan nedåt.

Side Burpee:

Även på den här varianten gör du vanliga burpees. Skillnaden är att istället för att hoppas rakt bak med fötterna så hoppar du åt sidan, åt vartannat håll.

Avslutningsord

Summan av kardemumman, burpees är en grym övning som stärker hela kroppen samtidigt som den ökar konditionen och din fettförbränning. Den går att anpassa efter dina förutsättningar genom att göra den lättare eller tuffare. Ska du träna hemma eller på resande fot är burpees definitivt en övning som jag rekommenderar att du kör!

Dela