Kabelrodd – Teknik och utförande

Vi kommer i denna artikel att mer djupgående förklara stående kabelrodd, teknik, utförande och vad som är viktigt att tänka på. Stående kabelrodd är en skonsam och isolerad ryggövning som effektivt tränar upp ryggmusklerna.

Topp-9 bästa ryggövningarna

 

Muskler som tränas i kabelrodd

Stående kabelrodd tränar framförallt ryggen, nacken och armarna. I kabelrodd tränas och stärks även lår, rumpa och mage. Kabelrodd är en bra kompletteringsövning till dina ryggpass då övningen är mer skonsam än den traditionella skivstångrodden. Vilket gör att du lättare kan träna ut ryggen ordentligt med mindre skaderisk

Läs om Skivstångsrodd

Grundläggande teknik i kabelrodd

Ställ in önskad vikt och greppa stången eller handtaget med handflatorna mot dig. Stå i en upprätt position med överkroppen, och med lätt böjda knän.

Det går att utföra kabelrodd som på bilden nedan, med nästan rakstående kropp, eller med en lättare framåtlutning med överkroppen.

stående kabelrodd

När du står stabilt med lätt böjda knän börjar du dra stången mot övre delen av magen. Pausa vid magen och återgå därefter tillbaka till startpositionen långsamt och kontrollerat för att sedan repetera. Lämpligt antal repetitioner är ofta något högre, kring 12-15 reps med vikter som du kan kontrollera väl.

Den vanligaste anledningen till axelproblem vid styrketräning är att axlarna åker fram. Se till att hålla bak dina axlar och skulderblad genom hela rörelsebanan. Du ska hela tiden kunna hålla “bak och ned “axlarna” och inte tillåta att axelpartiet åker fram med rörelsen.

Tempo och hastighet i styrketräning

Bra övningar att komplettera med

Stående kabelrodd kan varieras med flera andra ryggövningar. Du kan nedan se de 9 bästa ryggövningarna som vi rekommenderar med tips, teknik och utförande.

Topp-9 bästa ryggövningarna