Viktiga näringsämnen vid graviditet

Vid graviditet är det viktigt att behovet av alla näringsämnen tillgodoses.

Behovet av vissa näringsämnen ökar under en gravid, vilket är viktigt att tänka på. Om kosten vardagligen är bra och sammansatt är intaget i princip automatiskt tillräckligt av de flesta näringsämnen. Det finns dock några vitaminer och mineraler där intaget kan riskera att bli bristfällig, som till exempel omega-3, folat, järn, kalcium och jod.

Tumregel vad gäller mat och näring under graviditet är att ju fler sorters livsmedel en person undviker, desto viktigare blir näringsinnehållet i de livsmedel som vi äter. När vi begränsar variationen av livsmedel så kan risken öka att vi får i oss för lite av något näringsämne, men också att få i sig för mycket av något näringsämne.

Det blir viktigare med kombinationen av olika livsmedel för att i så hög grad som möjligt få dessa att komplettera varandra näringsmässigt.

I denna artikel kommer vi att gå in närmare på varför dessa vitaminer och mineraler är extra viktiga att uppfylla behovet av, och hur du kan göra för att komma upp i rätt mängd.

Näringsämnen vid graviditet - Private Training Online

Omega-3

Som tidigare nämnt är det viktigt att uppnå dagsbehovet av omega-3 under en graviditet. Det behövs för att fostrets hjärna ska utvecklas ordentligt. Omega-3 är något som kroppen inte kan tillverka och behöver därför intas via kosten. Det finns främst i fet fisk som exempelvis lax, men även en liten mängd i nötter och rapsolja. Om du är en person som inte äter fisk är det bra om tillskott av omega-3 tillförs.

D-Vitamin

D-vitamin är också en viktig del att tillgodose. Du får i dig d-vitamin via solen, men det finns också naturligt i fisk och ägg. För vegetarianer kan D-vitamin intas via mat som berikas, som till exempel mjölkprodukter, vegetabiliska drycker och olika typer av matfett. Det står på förpackningen om maten är berikad med vitamin-D. Om du inte äter fisk eller mat som är berikad med D-vitamin behöver du istället ta ett tillskott med 10 mikrogram D-vitamin per dag.

Folat

Folat är ett väldigt viktig vitamin vid graviditet. Alla som kan tänkas bli gravida inom några månader rekommenderas att ta tabletter med 400 mg folsyra varje dag, väl vid graviditeten är rekommendationen 500 mg per dag. Det minskar risken för ryggmärgsbråck hos fostret. För de som äter 500 gram grönsaker och frukt per dag och väljer fullkornsvarianter av bröd, pasta och liknande produkter kan tillräckligt med folat intas via kosten. För säkerhets skull rekommenderas ändå tillskott till alla som är i en fertil ålder.

Jod

Jod finns i salt samt i fisk, mjölk och ägg. För att få i sig tillräckligt med jod är det viktigt att använda jodberikat salt i matlagningen. Rekommenderat dagligt intag är 175 mg.

Järn

Järn finns i kött, blodpudding, fisk och musslor. Lever innehåller också mycket järn men är inte bra för gravida då det innehåller för mycket A-vitamin. Linser, ärtor, bönor, gröna bladgrönsaker, fullkornsprodukter och nötter är vegetariska källor till järn. Kvinnor i fertil ålder har ett dagligt behov på 15 mg.

Kalcium

Mjölk, fil, yoghurt och berikade vego-drycker är bra källor till kalcium. Det räcker med 3-5 dl om dagen, då även andra livsmedel som ost också bidrar med kalcium. Rekommenderat intag är 900 mg per dag.

Avslutningsord

Att uppfylla behovet av dessa vitaminer och mineraler är viktigt, både för dig och för ditt barn. Fokusera på att ha en allsidig och varierad kost, studera vad du bör undvika och rådfråga din barnmorska om du är osäker på något.

Avslutningsvis, stort lycka till!