Rygglyft – Teknik och utförande

Rygglyft är en övning som främst fokuserar på ländryggen, baksida lår och rumpa. Övningen kan göras på golvet helt utan redskap eller i en hyperextention-bänk om man vill göra övningen mer utmanande, med eller utan vikter.

Kroppsviktsövning: Rygglyft

Allt om rygglyft

Det primära syftet med rygglyft är att träna ländryggen, alltså den nedre delen av ryggen. Dock aktiverar övningen även baksida lår och rumpa, vilket gör den till en bra övning för att förbättra styrkan i bland annat marklyft.

Rygglyft är också bra för dig som ofta får ont i ländryggen, till exempel om du har ett stillasittande jobb.

Rygglyft går att göra på lite olika sätt, antingen som ryggövning hemma på golvet. Eller så kör man rygglyft med hjälp av en bänk, man får då större rörelseomfång och gör det lättare att använda sig av vikter. En stark ländrygg är viktigt i många olika övningar som kräver en stadig bål, som till exempel knäböj, marklyft och skivstångsrodd. Det är också fördelaktigt för att motverka smärta och värk i vardagen.

Teknik och utförande vid rygglyft

Kroppsviktsövning: Rygglyft

1.) Börja med att lägga dig på mage, med fördel på en träningsmatta eller något annat mjukt.

2.) För händerna mot tinningen med armbågarna pekande utåt.

3.) Spänn sedan din mage och lyft upp överkroppen mot taket, pressa ihop skulderbladen och håll någon sekund.

4.) Sänk sedan överkroppen tillbaka till golvet igen. Upprepa x antal reps.

Avslutningsord

Rygglyft är en mycket bra styrketräningsövning för att stärka ländryggen samtidigt som den är skonsam och enkel att genomföra.

Det är en perfekt övning att göra hemma på rasten om du känner att ländryggen värker efter att ha suttit länge. Den är också bra på så sätt att den går att anpassa efter förmåga genom att träna övningen antingen med eller utan vikt.

Topp-9 bästa ryggövningarna

Dela