+30 000 nöjda klienter. Tränings- och kostschema anpassat efter dig och ditt mål.

10 olika sorters mat för ökad fettförbränning

Kan vi verkligen förlora fett och öka vår fettförbränning genom att göra enkla val av livsmedel?

Ja. Fettförbrännande mat är på riktigt och så länge de kombineras med en korrekt kostplan så kan de hjälpa oss att forma våra kroppar bättre och eliminera extra fett från kroppen.

Läs 61 tips för ökad fettförbränning

mat som ökar fettförbränningen

Tränings- & kostschema anpassat unikt efter dig och ditt mål

Vi rekommenderar att du, för bästa resultat följer ett tränings- och kostschema anpassat unikt efter just dig, dina förusättningar och ditt mål.

Du får nytt tränings- och kostschema varje månad anpassat efter ditt mål, uppföljningar och din utveckling. Obegränsad support från din egna PT Online, och tillgång till vår pt online app.

Maten du äter kan trigga hormoner som är användbara för att göra sig av med mer kroppsfett. Matvalet kan öka din metabolism och rensa din kropp från gifter. Vi pratar inte om sötsaker, skräpmat eller annan processad mat. Maten som rekommenderas är naturlig och nyttig mat.

Läs tips på mat som kan öka fettförbränningen

Låt oss ta en närmare titt på de 10 mest fettförbrännande typerna av mat som du kan äta för att komma i bättre form och för att minska i vikt.

#1 – Broccoli: Kalorisnålt, mättande och bra för magen

Broccoli har ett högt c-vitamin innehåll, hjälper dig att hålla aptiten under kontroll och magen i balans.

Många kopplar samman högt intag av vitamin C med apelsiner och citrusfrukter men visste du att 100 gram broccoli ger dig 150 % av det dagligt rekommenderade intaget av vitamin C?

Du kan äta hur mycket broccoli som helst och du kommer fortfarande endast få ut fördelar av broccolin som tillägg i din kost. Som många andra grönsaker så hjälper broccoli maghälsan genom dess höga fiberinnehåll. Broccoli är även mättande och extremt kalorisnålt. Bra för att minska hunger och småätandet.

Läs 4 vegetabiliska proteinkällor som är bra för din träning

#2 – Avokado

Avokado är en fettförbrännare. Avokado innehåller bra fetter som bland annat är bra för din hormonbalans vilket i sin tur spelar en oerhörd roll vad gäller din fettförbränning.

Du ska inte vara rädd för att inkludera nyttiga fetter i din kost eftersom nyttiga fetter inte kommer att göra så att du ökar i vikt utan endast ge dig goda hälsofördelar och en bra viktminskning.

Det sägs att 1/5 av en avokado kan sätta igång fettförbränningsprocesser i din kropp.

Läs: Därför ska du äta tillräckligt med fett

#3 – Brasilianska nötter

Brasilianska nötter är rika på fett men har ett extremt lågt innehåll av kolhydrater. Så länge de brasilianska nötterna inte är friterade eller saltade så är de utmärkta att ha som en naturlig del av din dagliga kostplanering.

Brasilianska nötter är rika på protein och fiber samt att dessa nötter hjälper dig att öka dina metabolism.

Brasilianska nötter har även visat sig vara effektiva för att rensa ut gifter och motverka celluliter. Som en extra bonus så har studier även visat att brasilianska nötter har ett högt innehåll av Arginine vilket är en aminosyra som är positiv för viktminskningen.

#4 – Chiafrön

Chiafrön har ett högt innehåll av protein, omega 3 och fibrer samtidigt som chiafrön även minskar aptiten, ökar metabolismen samt aktiverar glucagon som är en av våra kroppars bästa fettförbrännande hormon.

#5 – Lax

En måltid som innehåller lax är utmärkt för fettförbränningen på grund av dess rika innehåll av omega-3.
Det förbättrar insulinkänsligheten som kommer hjälpa dig att få bort fettet från bland annat midjan. Lax kan även aktivera thyroid homon som kan öka din metabolism och öka din kaloriförbrukning.

Läs tips på proteinrik mat

#6 – Musslor

Om ska äta ute och går på en diet så är musslor ett utmärkt alternativ. Förutom att musslor har ett extremt lågt innehåll av kolhydrater så innehåller 6 musslor endast 50 kalorier.

Musslor är även rika på zink vilket hjälper dig med bland annat din aptitkontroll. Musslor är inte enbart utmärkta för fettförbränningen utan kan även hjälpa dig att motverka rynkor enligt studier.

#7 – Kokosolja

Kokosolja har ett rikt innehåll av MCT (Medium-chained-triglycerides) som används i din kropp för energi. Det är nästan omöjligt för MCT att bli lagrat i din kropp som fett.

Enligt ”American Journal of Clinical Nutrition” som nyligen publicerade en artikel som upplyste om att de kraftfulla fettförbrännande egenskaperna som kokosolja faktiskt har.

Studien involverade att konsumera kokosolja istället för olivolja under 16 veckors tid. Resultaten visade att mängden kroppsfett var minskat från framförallt området kring mage / bål / midja.

#8 – Kanelpinnar

Kanel är inte egentligen riktig mat utan mer av en krydda men den är ändå värd sin plats på listan. Kanelpinnarna innehåller inga kalorier och den är en utmärkt fettförbrännare.

Baserat på en nyligen gjord studie som utfördes på människor med diabetes så verkar det som att kanel har en tendens att förbränna socker bra.

Att inkludera så pass lite som 2 teskedar kanel i din kost kan sänka dina blodsocker nivåer, sänka dina kolesterolvärden och skala bort extra vikt.

Addera kanel i din dagliga smoothie eller i ditt kaffe för extra hälsofördelar och för en godare smak!

#9 – Äpplen

Det finns ett gammalt talesätt som säger ”An apple a day keeps the doctor away”, så om du vill upprätthålla din nuvarande vikt eller droppa några extra kilon så kan äpplet vara en utmärkt frukt att inkludera i din kostplanering.

Ät ett äpple 30 minuter före middagen och du kommer enkelt kunna minska dina måltider på grund av äpplets mättande egenskaper.

#10 – Bönor

Bönor är rika på protein och har inget innehåll av fett.
Bönor är fyllda av fibrer som kan rensa hela systemet och hjälpa dig att upprätthålla en optimal matsmältningsfunktion i din kropp.

Vill du lära dig mer om vad du kan göra för att optimera din fettförbränning och viktminskning? 
Läs då gärna vår artikel med 61 tips som hjälper dig att minska i vikt och öka din fettförbränning.