Skivstångscurl – Teknik och utförande

Skivstångscurl är en bra övning för att träna upp större och starkare biceps.

Utför du övningen korrekt kommer du snabbt att kunna märka av förbättringar i bicepscurls.

Det är viktigt att du tänker på att föra en jämn och kontrollerad rörelse under hela övningen för att inte riskera att du lägger mer vikt på din starkare arm.

14 bästa armövningarna

stående skivstångscurl

Tränings- och kostschema efter dig och ditt mål

Vi rekommenderar att du, för bästa resultat följer ett tränings- och kostschema anpassat unikt efter just dig, dina förusättningar och ditt mål.

Du får nytt tränings- och kostschema varje månad anpassat efter ditt mål, uppföljningar och din utveckling. Obegränsad support från din egna PT Online, och tillgång till vår pt online app.

Tränings och kostschema online

Utgångsposition:

Greppa skivstången med ett axelbrett grepp och håll tummarna under stången, se till att “låsa” armbågarna intill sidorna och något framför lodlinjen.

Kontrollera även att du har en rak och stabil hållning, något bakåtdragna skulderblad och en spänd bål.

Utförande:

Böj armbågsleden utan att du rör dina armbågar framåt eller bakåt. Det är viktigt att du utför en kontrollerad rörelse för att stimulera biceps så mycket som möjligt.

Sänk sedan vikten utan att översträcka armbågsleden, när du når bottenläget ser du till att vända distinkt till toppläget av övningen.

Tempo:

Jobba kontrollerat och försök att uppnå ett tempo på 3010 dvs den sänkande fasen tar 3 sekunder, du vänder rörelsen under 0 sekunder dvs ingen paus i bottenläget, du lyfter stången under 1 sekund dvs så snabbt du kan och sedan vänder du i toppläget utan paus.

Se fler varianter av bicepscurls

Skaderisk:

Det finns en risk att ländryggen kan skadas om du tappar anspänningen i magen när du tränar med tunga vikter. Därför är det viktigt att du fokuserar på att hålla magen spänd, skuldrorna sänkta samt en rak och stabil hållning.