Zink – Information & Biverkningar

Information om mineralen zink och vilka effekter den har på kroppen och vår hälsa. Samt vanliga tecken på zinkbrist och vanliga biverkningar av ett zinköverskott.

Vad är zink och vilken roll har den i kroppen?

Zink är en mineral som som kroppen själv inte kan producera, och inte heller kan kroppen lagra zink.

Zink innehåller hundratals enzymer som har stor betydelse för vårt övriga intag av fett, kolhydrater, protein och vissa vitaminer. Vilket gör att zink är ett mycket viktigt näringsämne att tillgodose behovet av, då det krävs för att många olika processer i våran kropp ska fungera optimalt. Bland annat har zink en stor betydelse för immunförsvar, proteinsyntes, sårläkning samt tillväxt och återhämtning.

Zink påverkar bland annat:

  • Immunförsvar
  • Proteinsyntes
  • Sårläkning
  • Tillväxt
  • Återhämtning
  • Matsmältning
  • Nervfuntion
  • Metabolism
  • Luktsinne
  • Smaksinne

Hur du kan öka ditt intag av Zink

Zink finns naturligt i många olika livsmedel, det enklaste är att försöka öka intaget utan någon eller flera av dessa. Annat alternativ är att komplettera med ett kosttillskott som innehåller Zink.

Animaliska produkter, som kött och skaldjur, innehåller stora mängder zink i en form som din kropp lättast kan ta upp.

Zink som finns i växtbaserade källor som baljväxter och fullkorn absorberas mindre effektivt av kroppen på grund av andra växt föreningar som hämmar absorptionen.

De livsmedel som innehåller högst mängd zink är:

Skaldjur som är extra rika på Zink:

Ostron, krabba, musslor, hummer och musslor.

Kött extra rikt på Zink:

Nötkött, fläsk och lamm

Fågel rikt på Zink:

Kalkon och kyckling

Fiskar som är extra rika på Zink:

Flundra, sardiner och lax

Zinkrika baljväxter:

Kikärter, linser, svarta bönor, kidneybönor m.m

Zink från nötter och frön:

Pumpafrön, cashewnötter, hampafrön m.m.

Mejeriprodukter:

Mjölk, yoghurt, ägg och ost

Fullkorn:

Havre, quinoa, brunt ris m.m

Grönsaker:

Svamp, grönkål , ärtor, sparris och rödbetor

Komplikationer vid Zinkbrist

Zinkbrist är ovanligt i Sverige då många av oss äter mycket råvaror som innehåller zink. Dock finns det några riskgrupper som löper större risk att drabbas av en brist, dessa grupper är:

1.) Människor med gastrointestinala sjukdomar som Crohns sjukdom

2.) Vegetarianer och veganer

3.) Gravida och ammande kvinnor

4.) Äldre spädbarn som enbart ammas

5.) Människor som är undernärda , inklusive de med anorexi eller bulimi

6.) Personer med kronisk njursjukdom

7.) Personer som missbrukar alkohol

Symptom på mildare zinkbrist kan vara diarré, nedsatt immunförsvar, torr hud, minskad aptit, humörsvängningar, fertilitetsproblem, tunnare hår och försämrad sårläkning. Brist hos barn kan ge tillväxthämning och störd utveckling samt försenad sexuell mognad.

Avslutningsord

Zink är en mineral som är viktig att tillgodose behovet av varje dag. Det beror på zinkens stora roll i flera olika processer i kroppen och vilka konsekvenser en brist kan ge. Det dagliga behovet är som sagt 9 mg per dag för män, 7 mg per dag för kvinnor, 9 mg per dag för gravid kvinnor och 11 mg per dag för ammande kvinnor. Då kroppen inte kan producera det själv så är det viktigt att det tillförs via kosten eller via kosttillskott.