10 tips för att komma igång med träningen

Börja träna och kom igång med träningen. Vi går igenom 10 olika och bra tips för att lyckas komma igång med tränignen.

I det här inlägget får du 10 bra tips som kan hjälpa dig att hålla igång med träningen året ut!

Tränings- & kostschema anpassat unikt efter dig och ditt mål

Vi rekommenderar att du, för bästa resultat följer ett tränings- och kostschema anpassat unikt efter just dig, dina förusättningar och ditt mål.

Du får nytt tränings- och kostschema varje månad anpassat efter ditt mål, uppföljningar och din utveckling. Obegränsad support från din egna PT Online, och tillgång till vår pt online app.

Tränings och kostschema online

Kom igång med träningen

1. Sätt upp ett tydligt mål

Att gå in med en beslutsamhet om att inte ge upp kommer öka dina chanser att nå dina mål då det kommer perioder där dieten och träningen kommer vilja få dig att ge upp. Vi har en artikel som går igenom detta lite mer i detalj. Träningsmål och 8 tips för att säkra så att du når ditt mål.

  • Var tydlig med ditt mål, om ditt mål är minskad vikt sätt då en exakt siffra.
  • Skriv ned ditt mål på ett papper och ha det gärna tillgängligt. Det har visat sig öka viljan och motivationen att regelbundet “påminna” sig själv om målet.

Fatta ett beslut och håll dig till detta beslut.

2: Välj rätt träningsform

tung styrketräning

Det finns många olika träningsformer att välja mellan. Du behöver inte välja just löpning, styrketräning eller andra mer vanliga träningsformer. Hitta en träningsmetod som fungerar för dig. Vi har några bra alternativ att välja mellan. Se:

Alla älskar inte att träna på gym, alla gillar inte löpträning. Pröva dig fram tills du hittar en träningsform som passar just dig och som du kan få till en naturlig del av din vardag.

3: Gör det till ett sätt att umgås på

Att skaffa sig träningskompisar som exempelvis också vill komma igång med träningen och / eller gå ner i vikt kan göra att ni kan hjälpas åt, peppa varandra och göra en överenskommelse om att inte ge upp.

4: Ladda med rätt energi

Att vara trött, hungrig och sliten kan dra ner den mest motiverade personen. Tänk i förebyggande syfte genom att se till att äta bra mat, äta regelbundet och att gärna ladda med koffein innan dina träningspass. Extra energi innan träningen kommer göra att du tar i lite extra och att träningen blir extra rolig.

5: Handla nya träningskläder

Att handla snygga träningskläder kan i sin tur öka motivationen att överhuvudtaget gå till gymmet, och att gå till gymmet är ju faktiskt första steget mot att komma igång med träningen.

Kanske fungerar det för dig?

6: Belöna dig själv

Det är viktigt att belöna sig själv för att träningen och kosten ska bli något hållbart i det långa loppet.

Något som jag personligen rekommenderar är en fuskmåltid eller en fuskkväll per vecka. Det gör att man kan se framemot när kosten känns tråkig och enformig.

7. Du kommer bli gladare och mer harmonisk

En vanligt förekommande psykisk fördel med träning är att det frisätter endorfiner. Endorfinerna är det hormon som gör att du känner dig glad, upplyft, motiverad och tillfreds.

Att börja veckan med en boost av extra endorfiner kan ALDRIG göra dig något annat än bara gott!

glad efter träningspass

8. Du kickstartar din självkänsla och tränar din självdisciplin

Det kan ta lite “will-power” att gå upp tidigare, knyta skorna och gå till träningen. Detta handlar om så mycket mer än att bara tvinga iväg sig för att komma i bättre form, att bestämma dig för något och sedan gå upp ur sängen fast att det är tufft tränar din disciplin otroligt effektivt.

Att träna upp en god självdisciplin kommer ge dig fördelar i många olika aspekter av livet, det kan hjälpa dig att ta dig igenom tuffa situationer och framförallt få dig att göra det lilla extra för att uppnå ditt mål.

9. Du får bättre koncentrations- och energinivå under hela dygnet

Träning och fysisk ansträngning är som säkert bekant ett utmärkt substitut till sömnmedicin för dig som har sömnbesvär.

Även för dig som idag inte har några besvär får fördelar, en person som aktiverat sig fysisk under dagen kommer sova bättre än hen som inte gjort det. En god sömn hjälper dig i din koncentrationsförmåga, energi, lust och glädje.

10. Du blir mer kreativ och bygger upp nya positiva vanor

Regelbunden träning leder till resultat, vilket ökar din motivation. Denna motivation kan många gånger göra att man även börjar äta mer hälsosamt och vill ta hälsan, resultaten och prestationen till ytterligare en nivå. Du har blivit mer driven, mer motiverad och mer hängiven. Allt på grund av träningen.

Vill du veta hur du bäst ska träna och äta för att få resultat?

Vi skräddarsyr tränings- och kostplanering unikt efter varje enskild klients mål, behov, träningserfarenheter och förutsättningar. Vi har effektiva och avancerande hjälpmedel så som mobilapp, direkt i din mobil där du når PT, träningsprogram, kostschema, videoinstruktioner och mycket mer. Läs mer om PT Online.