Vad som är basövning

Basövning är en styrketräningsövning som aktiverar ett stort antal muskelgrupper samtidigt. Detta till skillnad från isolationsövningar som primärt isolerar 1 maximalt 2 muskelgrupper.

De traditionella basövningarna är bänkpressknäböj och marklyft. Det har på senare år tillkommit fler övningar som benämns basövning. De senare basövningarna är militärpressskivstångsrodd och chins.

Det bästa är att kombinera dina träningspass med såväl basövningar som isoleringsövningar. Detta kommer att tillåta dig att träna tyngre med hjälp av basövningarna, men även att träna mer inriktat mot enskilda muskelgrupper med hjälp av isolationsövningar.

Basövningar är de övningar som kräver mest energi, styrka och kraft. Därför är det bästa att placera basövningarna i början av passet när du har som mest energi, och i takt med att musklerna blir tröttare så går du mer mot isolerande övningar, där du tränar med lättare vikter och mer isolerat mot endast en muskgrupp.

Typiska exempelvis på isolerande övningar är:

Hantelflyes

Koncentrationscurls

Omvända flyes

Om basövningarna

Bänkpress kategoriserar vi som bröstövning, men som även tränar bland annat triceps och axlar.

Knäböj – Kategoriserar vi som benövning, men tränar i stort sett hela kroppen. Framförallt rumpa, lår, vader, mage och rygg.

Marklyft – Kategoriserar vi både som benövning och ryggövning. Kopplar in hela kroppen som enhet, men framförallt baksida lår, rumpa, rygg, nacke, armar.