Träningsvärk

Hur du kan minska din träningsvärk och vad som hänt i kroppen när du fått träningsvärk.

Vi ger även riktlinjerna vad som gäller när du vill träna med träningsvärk.

Minska din träningsvärk

Hur mycket träningsvärk du får varierar, och en rad olika faktorer spelar in. Bland annat vilken typ av träning du har utfört, och hur åtgärderna för återhämtning sett ut efter träningspasset.

För att du ska återhämta dig så snabbt som möjligt, och kunna röra dig fullt ut igen så behöver musklerna återhämta sig.

När du återhämtar dig kommer din kropp och dina muskler att reparera sig själva, och bygga sig starkare inför liknande kommande utmaningar.

14 tips snabbare återhämtning efter träning

Tränare smart

Inom all typ av fysisk träning finns det olika övningar som ställer olika höga krav på din kropp.

Detta beror delvis på det centrala nervsystemet i din kropp samt antalet muskelfibrer som aktiveras, och bryts ned.

Tränar du hårt, med tunga basövningar och explosiva intervaller i stor utsträckning så kommer det att ta hårt på ditt centrala nervsystem, vilket i sin tur kräver lång återhämtningstid.

Övningar som ställer högre krav på din kropp som enhet, kommer också skapa större slitage.

Detta löser du bäst genom att stegvis placera ut dina större och tyngre övningar utmed veckans träningspass, och kombinerar de övningar som ställer högre krav på CNS med de övningar som ställer låga/inga direkta krav på CNS. För ett benpass kommer knäböj att vara en övning som ställer extra höga krav på CNS. Då kan du planera in för en lagom mängd knäböj, för att sedan gå vidare i benträningen mot mer isolerande övningar, exempelvis benspark som ställer låga återhämtningskrav på CNS.

Övningar som bryter ned extra hårt

Exempel på övningar som ställer extra höga krav är högintensiva, och explosiva övningar/träningspass så som intervallträning. Sedan har vi även de större, så kallade basövningarna som ställer väldigt höga krav på din kropp, och således tiden som behövs för full återhämtning efter träningen.

Marklyft - teknik, vanliga misstag och viktigt att tänka på

Detta rör sig om:

marklyft

knäböj

militärpress

skivstångsrodd

chins

bänkpress

Näringen före träning är viktigt

Något som bevisat sig ge rejäla förbättringar i tiden som återhämtningen tar, och öka prestationsförmågan under träningspassen är den så kallade ”pre-workout måltiden”. Denna måltid är meningen ska ge din kropp tillräckligt med bränsle i form av rätt kolhydrater, proteiner och fetter för muskelenergi.

Bland professionella atleter är det idag mer regel än undantag att någon form av näringsuppladdning, som påbörjas cirka 2 timmar innan träningspasset startar.

Exempel:

  • 60 minuter innan träning: 2 riskakor med jordnötssmör (Långsamma kolhydrater & bra fett).
  • 20-30 minuter innan träning: BCAA och förslagsvis koffein.

Sömnen minskar din träningsvärk

När du sover sköts den största delen av din återhämtning.

Det är viktigt att du försöker få till en bra sömn för att lyckas återhämta dig så bra som möjligt.

Tips för bättre sömn:

  • Meditera före sänggående.
  • Undvik mobil och tv precis innan du ska sova.
  • Intag av långsamt protein före sänggående.

Protein reducerar din träningsvärk

Tumregeln är ofta 2 x gram protein per kg kroppsvikt. För dig som tränar regelbundet, och eftersöker en god uppbyggnad och återhämtning.

Protein är en av de viktigaste punkterna när det kommer till återhämtning och reparation efter träningspassen. Proteinet är nämligen kroppens byggstenar, och utan ett tillräckligt proteinintag blir det svårt att uppnå goda träningsresultat.

Träningstights kan minska träningsvärk

Kompressionsmaterial, exempelvis träningstights som sitter åt ökar din blodcirkulation i musklerna, håller musklerna varma och kan ge dig en snabbare återhämtning.

Detta i sin tur kan faktiskt minska träningsvärken efter träningspass. Utöver att det kan förkorta tiden med träningsvärken så kan kompressionstights förbättra prestationsförmågan under träningspassen.

Dagens största måltid efter träningspass

Planera för att äta dagens största måltid efter ditt träningspass.

När du har genomfört ett bra träningspass är din kropp extra mottaglig för bra proteiner, kolhydrater och fetter. Du ska med fördel optimera detta fönster för extra mottaglighet genom att fylla på med bra kolhydrater, proteiner och fetter. Detta kommer i sin tur minska träningsvärken genom att snabbt kunna starta en effektiv återhämtning.

14 tips för bättre återhämtning